Minden, ami utazás....

Kandász Travel- Az Utazás nagykövete

Kandász Travel- Az Utazás nagykövete

Ha még nem találtál fergeteges családi nyári programot a hétvégére, akkor most itt van! A gyereked és te is imádni fogod!

A nyár legnagyobb vízipisztoly csatája Zalakaroson Július 14.-én!

2018. július 04. - kandaszandrea

Kitört a szünidő! Ilyenkor mi szülők nagyítóval vadásszuk a családi, kültéri élményprogramokat, ahonnan- ha netán mégis jön a zivatar- be lehet menekülni zárt térbe. A Zalakarosi Fürdő és strand pont ilyen! Parádés párbajok, szórakoztató versenyek várják július 14.-én a nyaralókat. !Hozz magaddal egy vizipisztolyt, vizipuskát, no meg a  családodat!  ! Nem meglepő, ha meglepődsz!  l

zkaros_vizipisztoly_1200x627_kreativ.png

 A Balcsinál nyaralsz és lecsapott  a zivatar? Nem kell ezért a szobában kuksolni. A Balaton legtávolabbi pontjáról is egy óra alatt elérhető a Zalakarosi Fürdő, ahol a fedett térben folytatódhat a pancsolás- és ha újra kisüt a nap, irány a szabadtéri vízi világ. A bátrak a hullámok alá vetődnek, de van, aki inkább a szélén marad és ringatózik-pont olyan , mint a tengernél. Csak sokkal közelebb van! Például a magyar tengerhez is. Az M7-es autópálya melletti kedves kisváros hatalmas fürdője, azaz a Zalakarosi Fürdő strandja pedig most a nyár vizipisztoly csatájára készül.   http://www.hellozalakaros.hu/rendezvenyek/a-nyar-legnagyobb-vizipisztoly-csataja Megmutatom a helyszínt! Katt a videóra! 

LEHETSZ TE IS  "ZALAKAROS PÁRBAJHŐSE!" !

 Kitört a szünidő, ilyenkor mi szülők nagyítóval vadásszuk a családi élményprogramokat. Az sem baj, ha víz van a közelben. Nos a fergeteges vízipisztoly csata, amelyet  július 14.-én rendeznek a Zalakarosi Fürdőben,  pont ilyen lesz! Élmény, rengeteg víz, izgalomtól forró hangulat. . Az ide érkező harcosoknak lehetőségük lesz a gyakorlópályán 9.00-13.00-ig mesterlövésszé fejleszteni magukat, majd 13.30-14.30-ig szemtől szembe is összecsaphatnak ellenfelükkel különböző korosztályokban,  Mielőtt a bátor versenyzők csatába mennek, érdemes minél többet gyakorolniuk, ugyanis a viadalok legügyesebb lövésze elnyerheti a becses „Zalakaros párbajhőse” címet.

d3s_4663.JPG

CSALÁDI AKADÁLYBAJNOKSÁG 

Ezt követően az "összecsapás túlélői" és a párbajhősök szurkolói egy újabb izgalmas kihívás elé állíthatják magukat egy merész felnőtt családtagjukkal együtt, melynek során nekivághatnak a családi akadálypályának, ahol ügyességüket, kitartásukat és gyorsaságukat megcsillogtatva bezsebelhetik a „Zalakaros akadálybajnoka” elnevezést.A  parádés párbajok és a szórakoztató versenyek után következhet a hatalmas saját fegyveres vízpisztoly csata!  Mi nagyon jól szórakoztunk a tavalyi csúszdaversenyen, a hangulatát már mutatom is , katt a videóra! 

 TECHNIKAI INFORMÁCIÓK: 

Időpont: 2018. július 14.

Helyszín: Zalakarosi strand 

Nevezés: díjtalan (strandbelépő megvásárlásával)

Regisztráció: 9-13 óráig az Adrenalin csúszdapark mellett felállított sátorban.

Helyszín: strandfocipálya és annak környéke.

Programok:

Gyakorlás: 9.00-13.00

Párbaj: 13:30-14:30 3 korosztályban 6-10 éves korig 10-14 éves korig 14+ korosztály

Családi akadályverseny: 14:30-15:30

Díjátadó: 15:30

Nyár csatája gyülekező: 16:00

 Hozz magaddal vízipisztolyt, vízipuskát! 

 ÉS HA MÉG TOVÁBB NYARALSZ....

A Zalakarosi 4 az 1-ben fürdő, vagyis: élményfürdő, strandfürdő, gyógyfürdő és fedett fürdő is egyszerre, ahonnan a tóra is rálátsz. A 12 hektáros park önmagában egy túra, főleg, ha folyton folyvást megállít minket valami mókás vizi attrakció. A lényeg a mozgás, a szórakozás, az élmények begyűjtése, és mindez egészségtudatosan, amihez segítséget is kap a turista. 

PÓKEMBEREK 

Itt nem baj, ha pókhálóba ragad az ember csemetéje, merthogy így (is) el lehet jutni egyik játéktól a másikig. Van, aki akár mind a 200 attrakciót végigjárja. A picik hempergő játszóházánál kezdd, aztán jöhetnek a spriccelő virágok és a barlangok. Éppen hawai szoknyát öltenek a nagyobbak, amikor kiérünk a strandra, a minidiszkóba. A smink már kész, hiszen az animátorok arcot is festettek. 

vizipisztoly.jpg

A FEKETE LYUK REJTÉLYE 

A fekete lyukba vetjük magunkat. A rejtély, hogy mikor jön a világosság. Hogy jön, az nem kérdés,  hiszen csúszdaparkba érkeztünk. A gyerekcsapatok most rajtra készülnek az időmérős csúszdákon. Merthogy itt olyan is van. Apukák is beszállnak, mielőtt vízi gyúval rendezi el csinos anyukák frizuráját. ...Jó Móka! Komoly katonai szakértő válik bárkiből pár perc alatt! És, ha a szülők mégsem vágynak sem versenyre, sem csatározásra a csemetéikkel, az animátorok élvezetes programokkal kötik le a gyerkőcöket, amíg mi lazulunk , például a wellnessben. 

http://www.hellozalakaros.hu/rendezvenyek/a-nyar-legnagyobb-vizipisztoly-csataja

 Ölelés: KandászandimegaFeri 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrenalinvadászat Európa legnagyobb fürdő-komplexumában!

Szuperhullám, rakéta, és űrkapszula a hajdúszoboszlói Aquaparkban! Aki mer, az nyer! Egy élményt !

aquapark_2.jpg

Szuperhullám, rakéta, és űrkapszula! Hajdúszoboszlón ilyen járművekkel közlekednek az adrenalin vadászok.Már aki mer! De aki mer- az nyer ! Egy fergeteges élményt! Miközben a szomszédos gyerekföldén hódok építenek
várat a kastély bolondjaival , no és a szüleikkel Európa legnagyobb fürdő-komplexumában !

EXTRÉM  ÉLMÉNY -CSAK MERÉSZEN! !

Koktélozó fiatalok, mediterrán tengerparton napozó családok, kalózhajón vetélkedő gyerekek látványa fogad, amikor megérkezem a Hajdúszoboszlói Hungaropsa vizibirodalmába. Már innen, a strandról is hallom az  Aquapark felől érkező szendvedélyes sikolyokat. 15 óriás csúszda birodalma  vár rám...Fekete lyuk, őrült folyam! Szerelmes vagyok a lesiklásba, ez nem kérdés... Egy földalatti folyosón közeledünk...Gyorsabban ver a szívem... A kapszula, a hullám, a cunami , a kamikáze már nevükben sejtetik hogy mire számíthatunk, de csak élesben mutatják meg, mit tudnak valójában.

hajduszoboszlo_3.JPG

MEGABRUTÁL KAPSZULA 

A csúszáshoz alapvetően három dolog szükséges: remek kondi – merthogy húsz méter magasba kell felkapaszkodnunk; megfelelő lelkiállapot – mert bizony nem kis bátorságra van szükség; végül pedig ajánlott, hogy a pályázó ne legyen tériszonyos, mert szédítő csak letekinteni is a bázis tetejéről. Ha mindez rendben van, akkor már csak azt kell eldöntenünk, szabad testtel csúszunk, avagy matraccal. Az előbbi legnagyobb kihívása a megabrutál kapszula, ez ugyanis gyakorlatilag: szabadesés asztronauta
módra.

dsc08793.JPG

 Én a csodálatos Hajdúságot vizslatom a magasságból, amíg bátorságot gyűjtök a cunamihoz. Csúszdák,medencék, szállodák mindenütt, amíg ellátok. Mindenki egymást bíztatja, igazi csapattá kovácsolódunk. A tizenhat méteres magasságból„lájtos” kanyarral siklunk lefelé, hogy aztán a nagyjából hetven fokosmeredekségű zuhanást ehhez igazított sikítással díjazzuk – és ezt meg is teszi mindenki becsülettel!

ELMONDASZ EGY IMÁT 

 „Bezárnak egy űrhajóba" – felveszed a helyes testtartást aztán elmondasz egy-két imát, ha van
rá időd van egy öt másodperced ,aztán egyszerűen megnyílik alattunk a „föld”, és mindössze nyolc másodperc alatt le is érsz, mondhatni:becsapódsz.”– hadarja az adrenalinvadászattól már a boldogság tudatállapotba repült űrhajós-turistakolléga.

600_x_340_3.jpg

 

Örülök, hogy párosan mentünk, mert így egészen biztos lehettem benne hogy a becsapódás előtti utolsó pillanatokban sem maradok egyedül, az utolsó métereken csak ez vigasztalt. A csúszdák egyetlen veszélye, hogy, ha kipróbálod, függővé válsz. A férjemet meg  alig tudtam leszedni a nap végén a vízeséssel nehezített mászófalról az Extrém zónában.  Pedig az unokaöcsémék, akik a kisfiúkkal a kalandmedencékben meg a sodrófolyosóban töltötték az egész napot, már folyamatosan csörgettek, hogy fél órája várak a strand éttermében....

Ölelés: Kandász Andi meg a Feri 

www.kandasztravel.hu , facebook Kandász Andrea, youtube Kandász Travel 

 

 

 

Costa Rica Párosan vlog Ölelés! :-)

Subidubiduuuuuuuu! Nézd végig, hogy mindent átélj a Budapest-Párizs-Costa Rica tengelyen! Tom Hanks nyomán a párizsi reptéren, aztán szárazföldi gasztroélmények a repülőgépen, majd esőerdő, forró vulkáni láva a lábad alatt, ormányos medvék a főúton, szerelmesek paradicsoma a forró források alatt, mosómedvék ebédelnek, leguánkaland, szörfre pattanunk és subidubiduuuuuuuu! 

 

Vizes VW

Gyomaendrődi Bogárfuttatás

 Gyomaendrődi Nemzetközi Bogártalálkozó és Buszparty 

 szerző: Kandász Andrea ,Borszéki Ferenc 

Vizes Összecsapás 


harcibogar.jpg

Még csak pár perce vagyok Gyomaendrődön, és már négyen lefröcsköltek. Hálás is vagyok érte a negyven fokos tikkasztó hőségben. Vízipisztolyok kereszttűzébe kerültem. Bal oldalon a gyomaiak, jobb oldalon a Bogarasok. Egymást sprickolják és persze én is jócskán kapok a hűsítő locsolásból.Szerencsére!

unnamed_1.jpg

Pamplónában bikákat futtatnak, Gyomaendrődön Bogarakat. Nagy betűvel, mert a két évtizedes hagyományban a Volkswagen autómatuzsálemei vesznek részt. Az utcai felvonulást egy terepzöld harci bogár vezeti, ő vonja magára a helyi vödrös nehéztüzérség támadását. A nyitott utastérben bokáig áll a víz, viszont az autót ebben a hónapban már biztos nem kell jobban letisztítani.

 locsoloauto.jpg

A második támadó hullámban érkező piros busz revansot vesz, a platóra telepített hordóból osztják az áldást az alant toporgó bámészkodókra. Látszik, hogy mindkét fél hónapok óta készül az összecsapásra. A futó gyalogost éppúgy hajszálpontosan locsolják le, mint a villanyoszlop fedezékéből kukucskáló boltos nénit.

 gyomaendrod_bogar01.jpg

A furcsa ebben a népünnepélyben csak az, hogy a forró kánikulában mintha mindenki direkt arra vágyna, hogy végre őt is eltalálják! A menetet egy futurisztikus autócsoda zárja, vele együtt érkezünk vissza a Bogarasok főhadiszállására a Liget Fürdőbe. Az ajtaja felfelé nyílik, így tényleg olyan, mint egy májusi Rózsabogár felszállás előtt. Csak ebből jóval kevesebb van, pontosan 202 darab, a világon összesen ennyi készült a 2014-es tanulmány autóból, az XL1-ből. . A takarékosság csúcsa, ha nagyon óvatosan nyomod a pedált, 100 kilométeren mindössze 1 litert eszik a drága.

Mégsem ő a legfiatalabb a bogarasok családjában, Dávidka még féléves sincs, de a mózeskosara mellett már ott áll a vadiúj bogár játékautó. Ha belenő, lehet, hogy előbb tanul meg vezetni, mint járni. A márkatudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Kardos Ferenc, a XXI. Nemzetközi VW Bogár és Busz party szervezője jól emlészik olyan babákra, akik 21 évvel ezelőtt épp ilyen picik voltak az első találkozón, most pedig már a saját autójukkal jönnek Gyomaendrődre.

 gyoma_bogar03.jpg

 

A Bogarasok olyanok, mint egy nagy család, akik minden augusztus első hétvégéjén tartják a közös szülinapot. Géza kicsit maga is fucsának találja, hogy már június elején a nyár végét várja, hogy végre felpakolhassák a sátrat, bográcsot. De menni kell, ebből nem lehet kimaradni! Hiába nőtték ki a kempinget, a hatalmas strand fáinak lombja alatt végül mind a háromszáz autónak jut hely. Épp úgy, mint tavaly és épp úgy, mint jövőre

 A rendezvény elvileg négy napos, de külföldről sokan már hétfőn beköltöznek, ide szervezik a családi nagy nyaralást is. Unatkozásról pedig szó sem lehet. A gyerekmedence derékig érő vizében például kezdetben még mindenki ütemesen zumbázik. Aztán az utcai harcosokon végül mégis úrrá lesz a revansvágy - és a vizi aerobik fröcskölő partivá alakul.

 nemhusvet.jpg

A következő „sportágat” már Gera Krisztián fürdőigazgatóval a „Miximo Coctail Busz” árnyékából nézzük (naná, hogy ez is VW). Jeges pina coládás koktélt szürcsölünk, miközben a medence fölötti viziösvényen többen próbálják megdönteni a rekordot.

„-Erre az egy alkalomra feloldjuk a kor-és súlykorlátozást, mindenki kipróbálhatja magát” – mondja Krisztián. Hét másodperc a helyi világcsúcs, de ahogy elnézem a csimpaszkodó, kapálódzó jelölteket, idén nincs veszélyben a rekord.

 img_2657.JPG

A frissítő után beülünk a gyógyvízbe, ami így nap végén nem is olyan forró, mint hittem. Ahogy kint, úgy bent, épp egyforma a hőmérséklet. Ennek a medencének is évek óta megvan a törzsközönsége, akárcsak a bogár találkozónak. Balázst egy kicsit irigylem, a párja kitartóan masszírozza  a talpát. Kiderül, hogy ez a hivatása is. Na, ilyen az, amikor a reflexológus hazaviszi a munkát.

Az esti tábortűznél újra belefutok Kardos Feribe, együtt sütjük a szalonnát. „Szerintem ennél nem is találhattunk volna ki jobbat. Egész nap buli van, ha felmelegszel, csak becsobbansz a medencébe. Ha mégis elromlana az idő, ott a fedett fürdő. Minden este több zenekar játszik a saját szinpadunkon.”

img_2662_1.JPG

Itt minden étel helyi és bio. A hagyma, a paradicsom, a kolbász, a paprika is gyomai. „Csak a séf érdi.” – mondja mellettem Péter és a kezembe nyom egy karéj meleg zsíros kenyeret megrakva minden földi jóval. Isteni füstös-szalonnás, kolbászos illata van.

 

 

unnamed_2_zsiroskenyer.jpgA diétával most igazán nem kell törődnöm, hamarosan lemozogjuk a kalóriákat. Mindjárt indul a vizi disco, este kilenctől hajnali háromig (!). Már nem is csodálkozom, kezdem felvenni a „bogaras” tempót. Lehet, hogy jövőre már én is egy veterán autóval jövök? Ha belegondolok, egy olyan kis piros kabrió bőrülésekkel, amibe délután beültem, nem is állna rosszul nekem… 

Lemaradtál? A következő Bogár és Busz Party 2018. augusztus 2-5 között lesz a gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő kempingjében. Addig is idén még benevezhetsz augusztus 19.-én a halfőző versenybe, vagy szeptember 9.-én itt búcsúztathatod a nyarat a Szezonzáró Partyn. Novemberben lesz a hagyományos Disznótoros és Böllérpálinka Verseny. A fürdésről akkor se kell lemondanod, a belső medencék karácsonyig nyitva...

 

 www.ligetfurdo.hu

www.kandasztravel.hu

 www.facebook.com/kandaszandrea - élő adás a helyszínről 

 

 

 

Monte Carlo hosszúhétvége magyaroknak magyaroktól!

Grace Kelly és a Forma 1 nyomában-tuti meglepetés a férjednek! Meg neked! :-)

 

 monaco33_1.jpg

"Ha én gazdag lennék..."-turistajáték

 "Ha én gazdag lennék..." - hosszú hétvégés turistajáték Monte-Carloban...  Mesebeli hercegség, ahova indulunk. A világ 2. legkisebb , de legsűrűbben lakott országa. Az egyetlen, ahol a Forma 1-es pilóták a városon belül száguldoznak.  A szerencsejáték, a tenisz, a cirkusztalálkozók, az opera, a zenei fesztiválok, a bélyegvilág fővárosa. Magyaroknak magyar vendéglátókkal! Monacoban!

monaco29.jpg

 

Férjem a bőröndömet mázsálja

Péntek délután. Még leegyeztetjük a jövő heti teendőket a cégnél, aztán rohanok csomagolni, mert este a Liszt Ferenc repülőtérről indulunk Monte Carloba. Kényelmes, hiszen 1 nap szabadságot kell csak kivenni...hétfőre...A férjem már készíti is elő a szobamérleget a bőröndjeim mázsálására, ahogy ő hívja, de most megdicsér, mert beleférek a jegyhez ingyenesen igénybe vehető csomag méreteibe.  Megjegyzem pontosan nézzétek meg, hogy a fapados, amelyikkel mentek, milyen csomagméreteket ad meg szélességre, hosszúságra, maximális kilószámra, mert akár plusz tízezer  forintokba is kerülhet néhány kiló felesleg.

 

monaco02.jpg

 Érkezés Nizzába

Nizzában landolunk alig másfél órás zavartalan repülés után. A Morea Travel (www.morea.hu) itthonról szervezte meg a kijutást.  Tulajdonosa, Perlaky Ági is velünk tart most, imádja Monaco-t. A gépen küldenénk neki egy lazító bort, de nincs ki átvegye, hiszen Ági elszenderülve előpihen az előttünk álló igencsak  intenzív 3 napra...Jól teszi. Azt mi már csak 2 nap múlva érzékeljük, hogy milyen igaza volt. Monte Carloban nem érdemes aludni...Késő este van már Nizzában, amikor megérkezünk, úgyhogy jól esik , hogy nem kell taxi után kajtatni, hanem csak bepakolunk a XXI. századi hintóba, azaz limuzinba, amelyet a helyben élő magyar utazásszervezők küldtek értünk...

monaco03.jpg

 

Alig 35 kilométer "hajózás" után megérkezünk Monaco határába, ahol rendőrök strázsálják az ott élők nyugalmát. A monacoi rendszámú autónkat nem állítják meg, így pár perc múlva már öleljük is a szálloda előtt a minket váró helyi utazásszervezőket, azaz a Gera testvérpárt, vagyis Andit és Enikőt, akiknek sikerült az, amire sokan csak vágynak: Monaco  rezidensei, állandó lakói... Nagyjából 30000-en rendelkeznek ezzel a státusszal a világon... Miért jó nekünk, turistáknak mindez? Például azért, mert mindenhova bejuthatunk velük, ahova helyi ismeretség kell...

monaco08.jpg

Gyors szelfi a szálloda bárjában, egy kis rose wellcome drink gyanánt, majd kilesek a szobánk balkonjáról ... Romantikus lévén be is ájulok, mert még sötétben is látom az egész monacoi öböl fényeit. Csodás! A férjem persze már benyomta a szunyát, sebaj! Felkészülök a Gera nővérektől kapott Diamond csomag  útleírásaiból a másnapra és már alig várom, hogy reggel legyen és indulhassunk.... 

monaco10.jpg

 

Ablak kilátással

 Ébredezik a világ 2. legkisebb országa... Olyan felhozatalt friss gyümölcslevekből és füstölt halakból még sohasem láttam szállodai reggelinél, mint itt. A férjem szerint  pástétomok és a "ham and eggs"-ek is zseniálisak... kinek mi...A tekintetem azonban másfelé kalandozik. Megáll a kanál a számban... A teraszról ugyanis  bódítóan csodás látvány nyílik a tengerre, Minden csupa fény, frissesség, ragyogás.... Monaco-ban már nyári fények kényeztetik a turistát....Video!!!! Katt linkre!

 Szinte fájna, hogy indulnunk kell, ha ne tudnám, hogy például Grace Kelly nyomába eredünk ma...

monaco12.jpg

Az eredetileg szegedi Gera nővérek várják autójukkal a magyar turistát a hotel bejáratánál. Ez külön szerencse, hiszen parkolni a látnivalók körül szinte lehetetlen.Úgyhogy kocsit bérelni ide felesleges.  A helyi lakosok privilégiumait kihasználva teszünk egy nagy kört a városban, hogy megérezzük a hangulatát a kikötőtől,  a Forma 1-es pálya útvonalán keresztül egészen a  Casino térig. Mintha egy Kálmán operett romantikus díszlete keveredne az amerikai nagyvárosok látképével.

Forma 1

Apropó Forma 1. Május 27-28., azaz éppen két hét múlva zajlik az idén  a világ egyetlen belvárosi utcákon dübörgő Forma 1  futama. A Gera nővérek vállalkozása, azaz a  Diamond Events Monte-Carlo egy VIP teraszt bérel étellel-itallal, kivetítővel azoknak a futam"bolond" magyaroknak, akik premier planban akarják követni az autócsodákat. Az egyik barátnőm a férje kerek szülinapjára ezt a meglepetést választotta közös ajándékként a barátoktól. Kíváncsi leszek,  mit mesél majd... (info: www.diamondevents-mc.com)  

monaco24.jpg

 

Kip-kop! Itthon van a hercegi pár?

Aztán lerakjuk a kocsit, a helyben mindent kívülről fújó idegenvezetőink pontosan tudják, hogy hova parkoljunk, ahonnan a hercegi otthonhoz sétálhatunk 5 perc alatt.Már le is füleljük a palota lakóit, mert kiderül. hogy a felhúzott lobogó azt jelzi, hogy otthon pihen a hercegi pár, vagyis II. Albert és neje.

Monaco a hírnevét főként  Rainer hercegnek köszönheti, aki a Grimmaldi család leszármazottja. El sem akarom hinni, amikor kiderül, hogy 1297-től uralkodnak Monaco szikláján- néhány év francia uralmat kivéve- szinte folyamatosan. Hogy miből élnek? A XIX. században uralkodó Károly alapozta meg a mai modern jólétet.

monaco25.jpg

Az ő uralkodása alatt épült a Casino, az Opera és a szállodák jó része is. Például ezekből.

A napi egy őrségváltás kihagyhatatlan ceremónia a turisták számára. A hercegi őrök pontban 12-kor masíroznak, több száz éve kialakult rendben a palota bejáratánál ... Legalább  ilyen nagyszerű élmény lenézni a sziklákról az öblök és a kikötő irányába a picinyke országra, amelynek polgárai ma sem fizetnek adót.

monaco26.jpg

Grace

A katedrálisban pedig a hercegi ceremóniák zajlottak. Elmélázol a híres amerikai színésznő, az autóbalesetben elhunyt Grace Kelly és a herceg romantikus szerelmi történetén, akik itt kötöttek házasságot és ma itt nyugszanak békében... együtt... A székesegyház önmagában is építészeti remekmű...Amire mindenképpen figyelj, hogy az amatőrnél kicsit is profibbnak látszó kamerák és fényképezőgépek használata tilos Monaco közterületein. Számtalan rendőr figyeli a szabály betartását.

monaco15.jpg

Az Óceonográfiai Múzeum a gyerekeknek is élmény, a  narancsfaligetek látványa a felnőtteket is lenyűgözi.

monaco20.jpg

 Rántott husi ubival

És teszteljük a francia és az olasz konyhát. Mindenhol van mindkettő és persze ma már a  többi világtrend is..

monaco81.jpg

Olyannyira, hogy Ági rántott husit rendel krumplival és ubisalival, hiszen vasárnap van. És láss csodát! Már hozzák is neki... A tengerparton... :-) A párom pizzamániás, csillagos ötösre értékeli  az itteni olasz gasztronómiát. Merthogy vékony és kemencés és fokhagymás és imádja. ...Én ehhez kevésbé értek, állandó fogyókúrázóként, viszont a tenger gyümölcseihez annál inkább... Az éttermek reggel a halászoktól vásárolják a friss rákot, kagylót, halat... és közben látom a tengeri panorámát , amikor a vízközeli trattoriában rákot rendelek salátával...

monaco85.jpg

 

Puskás Öcsi lábnyomában

A pompás japán kertben, amelyet Grace hercegnő alapított, ízléses növénytársulások és halastavak adják a belvárosi luxus közösségi park élményét, aztán a parton megnézzük Puskás Öcsi lábnyomát, hiszen a sportoló legendák sétányán neki örökös hely jár...A szomszédban a Grimmaldi Forum, ahol kiállításokat, koncerteket, balett előadásokat rendeznek.

monaco43.jpg

Belvárosi séta után bemerülünk  a wellnessbe, bár itthon ebben nagyon jók vagyunk, de Károly sziklájánál is jól esik a buzgár. A spa élményhez a tengerpart adja a pompázatos díszletet.

monaco97.jpg

EZE- Napóleon nyomában

A Gera nővérek kocsival érkeznek értünk, Eze-be tartunk. A Napóleon alapította párkányutak látványa alighanem egyedülálló a világon. A Középső párkányút egyik legszebb megállója Eze. A hegyoromra épült középkori városba nem engedik be az autókat, de a gyalogos turistákat igen. A szűk utcácskák Szentendrére emlékeztetnek, itt is helyi kézművesek kínálják portékáikat: kalaposok, sajtmesterek.  Néhány perces hegymenettel a világ egyik legszebb panorámájú sziklájának tetejét  érjük el. Ráadásul  kaktusz és különleges virágerdők között sétálunk, amelyeket a régi vár - XIV. Lajos romboltatta le 1706-ban-  helyére telepítettek. A francia riviera meseszerű, makettre hasonlító látványa lenyűgöző!

monaco-eze_2.JPG

 

Casino tér- luxus pillanatok

Vissza Monte Carloba! A Casino téren minden odaérkező beül a hercegség első kávézójába, a  Cafe de Paris-ba,  amely a világ egyik leghíresebb cukija is egyben. Úgy érzed magad, akár egy páholyban, ahonnan, miközben az olasz vircsaftnak megfelelő latte machiato hófehér habját szürcsölgeted, a téren átsuhanó autócsodákat vizslatod, Megpróbálod kitalálni, hogy a legújabb luxusdivatnak megfelelően öltözködő párok vajon honnan jönnek és mivel foglalkoznak itt... Nyertek vagy veszítettek a casinóban, talán éppen a Forma 1-es helyüket foglalták le? Vajon  sajátjuk vagy bérelt az az autócsoda, amelybe beszállnak és amelyből lehet, hogy csak pár tucat van a világon? Vannak ugyanis itt olyanok is, akik életükben egyszer 3 napig  ki akarják próbálni, hogy mi lenne, ha..."Ha én gazdag lennék...." játékot játszanak...Csak az érzés kedvéért... Turisták, akik gazdagot játszanak. Mi pedig  a nézők ... Mindannyian jól szórakozunk...

monaco53.jpg

Én is beülök egy  Forma 1-es tűzpiros csodába és végighúzok a pályán egy kört. .. csak az érzés kedvéért.... Az unokámnak is emlegethetem majd.... mint ahogy azt is , hogy lifttel közlekedünk a teraszosan épült városrészek között. Mintha beállnék a Szél Kálmán térre, meghívnám a liftet és hirtelen a János kórháznál landolnék. Zseniális helykihasználás. A teraszos építkezés ugyanis lehetővé teszi, hogy nemcsak körbe kocsival, hanem vertikális irányban gyalogosan is bármikor 15 perc alatt hazajuss bárhonnan. Például a sok száz nívós éjszakai bár valamelyikéből. Mi is maradnánk még akár reggel 4-ig is a Buddha Bárban sushizva a kb. 100 féle nációból érkező "turistakollégák" társaságában, de másnapra yacht-túrát  szerveztek a magyar vendéglátóink. Úgyhogy pár órát mégis csak aludnánk, bár ezen a helyen megkocáztatom, hogy felesleges. .... 3 napot kibírsz alvás nélkül, ha nagyon nekidurálod magad.

monaco-yachtura.JPG

Monte Carlo-i kikötő Berlousconi yachtján

Vasárnap. Minden lenyugszik, csodás a természet. Esztétikailag is lenyűgöző yachtok  között sétálunk a kikötőben. Marco a kapitányunk, a yacht előző tulajdonosa pedig Berlusconi volt, ami persze csak egy mellékes érdekesség. Repülünk a hullámok szárnyán.  Ha létezik yach Forma 1, akkor ez az! Károly hegye (Monte Carlo) egyre kisebb, Cannes pedig egyre élesebben rajzolódik ki. Marco nyáron kiköt a városban és a szigeteken, de mi most visszatérünk a Casino térre.

 monaco-yacht-tura.JPG

Hotel de Paris

 Beülünk egy búcsúsütire és egy kis jazzre a világ egyik leghíresebb szállodájába, a Hotel de Paris-ba. Az előtérben az alapító Károly lovasszobra áll. A legenda szerint, ha megsimogatod a lábát, akkor nem utoljára jársz Monaco-ban. A sok simogatástól már aranylóan fénylik a szobor combja, amit természetesen -a visszatérés reményében- mi is megérintünk.Naná!

monaco104.jpg

 

 

 

 

süti beállítások módosítása