Minden, ami utazás....

Kandász Travel- Az Utazás nagykövete

Kandász Travel- Az Utazás nagykövete

Vizes VW

Gyomaendrődi Bogárfuttatás

2017. augusztus 08. - kandaszandrea

 Gyomaendrődi Nemzetközi Bogártalálkozó és Buszparty 

 szerző: Kandász Andrea ,Borszéki Ferenc 

Vizes Összecsapás 


harcibogar.jpg

Még csak pár perce vagyok Gyomaendrődön, és már négyen lefröcsköltek. Hálás is vagyok érte a negyven fokos tikkasztó hőségben. Vízipisztolyok kereszttűzébe kerültem. Bal oldalon a gyomaiak, jobb oldalon a Bogarasok. Egymást sprickolják és persze én is jócskán kapok a hűsítő locsolásból.Szerencsére!

unnamed_1.jpg

Pamplónában bikákat futtatnak, Gyomaendrődön Bogarakat. Nagy betűvel, mert a két évtizedes hagyományban a Volkswagen autómatuzsálemei vesznek részt. Az utcai felvonulást egy terepzöld harci bogár vezeti, ő vonja magára a helyi vödrös nehéztüzérség támadását. A nyitott utastérben bokáig áll a víz, viszont az autót ebben a hónapban már biztos nem kell jobban letisztítani.

 locsoloauto.jpg

A második támadó hullámban érkező piros busz revansot vesz, a platóra telepített hordóból osztják az áldást az alant toporgó bámészkodókra. Látszik, hogy mindkét fél hónapok óta készül az összecsapásra. A futó gyalogost éppúgy hajszálpontosan locsolják le, mint a villanyoszlop fedezékéből kukucskáló boltos nénit.

 gyomaendrod_bogar01.jpg

A furcsa ebben a népünnepélyben csak az, hogy a forró kánikulában mintha mindenki direkt arra vágyna, hogy végre őt is eltalálják! A menetet egy futurisztikus autócsoda zárja, vele együtt érkezünk vissza a Bogarasok főhadiszállására a Liget Fürdőbe. Az ajtaja felfelé nyílik, így tényleg olyan, mint egy májusi Rózsabogár felszállás előtt. Csak ebből jóval kevesebb van, pontosan 202 darab, a világon összesen ennyi készült a 2014-es tanulmány autóból, az XL1-ből. . A takarékosság csúcsa, ha nagyon óvatosan nyomod a pedált, 100 kilométeren mindössze 1 litert eszik a drága.

Mégsem ő a legfiatalabb a bogarasok családjában, Dávidka még féléves sincs, de a mózeskosara mellett már ott áll a vadiúj bogár játékautó. Ha belenő, lehet, hogy előbb tanul meg vezetni, mint járni. A márkatudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Kardos Ferenc, a XXI. Nemzetközi VW Bogár és Busz party szervezője jól emlészik olyan babákra, akik 21 évvel ezelőtt épp ilyen picik voltak az első találkozón, most pedig már a saját autójukkal jönnek Gyomaendrődre.

 gyoma_bogar03.jpg

 

A Bogarasok olyanok, mint egy nagy család, akik minden augusztus első hétvégéjén tartják a közös szülinapot. Géza kicsit maga is fucsának találja, hogy már június elején a nyár végét várja, hogy végre felpakolhassák a sátrat, bográcsot. De menni kell, ebből nem lehet kimaradni! Hiába nőtték ki a kempinget, a hatalmas strand fáinak lombja alatt végül mind a háromszáz autónak jut hely. Épp úgy, mint tavaly és épp úgy, mint jövőre

 A rendezvény elvileg négy napos, de külföldről sokan már hétfőn beköltöznek, ide szervezik a családi nagy nyaralást is. Unatkozásról pedig szó sem lehet. A gyerekmedence derékig érő vizében például kezdetben még mindenki ütemesen zumbázik. Aztán az utcai harcosokon végül mégis úrrá lesz a revansvágy - és a vizi aerobik fröcskölő partivá alakul.

 nemhusvet.jpg

A következő „sportágat” már Gera Krisztián fürdőigazgatóval a „Miximo Coctail Busz” árnyékából nézzük (naná, hogy ez is VW). Jeges pina coládás koktélt szürcsölünk, miközben a medence fölötti viziösvényen többen próbálják megdönteni a rekordot.

„-Erre az egy alkalomra feloldjuk a kor-és súlykorlátozást, mindenki kipróbálhatja magát” – mondja Krisztián. Hét másodperc a helyi világcsúcs, de ahogy elnézem a csimpaszkodó, kapálódzó jelölteket, idén nincs veszélyben a rekord.

 img_2657.JPG

A frissítő után beülünk a gyógyvízbe, ami így nap végén nem is olyan forró, mint hittem. Ahogy kint, úgy bent, épp egyforma a hőmérséklet. Ennek a medencének is évek óta megvan a törzsközönsége, akárcsak a bogár találkozónak. Balázst egy kicsit irigylem, a párja kitartóan masszírozza  a talpát. Kiderül, hogy ez a hivatása is. Na, ilyen az, amikor a reflexológus hazaviszi a munkát.

Az esti tábortűznél újra belefutok Kardos Feribe, együtt sütjük a szalonnát. „Szerintem ennél nem is találhattunk volna ki jobbat. Egész nap buli van, ha felmelegszel, csak becsobbansz a medencébe. Ha mégis elromlana az idő, ott a fedett fürdő. Minden este több zenekar játszik a saját szinpadunkon.”

img_2662_1.JPG

Itt minden étel helyi és bio. A hagyma, a paradicsom, a kolbász, a paprika is gyomai. „Csak a séf érdi.” – mondja mellettem Péter és a kezembe nyom egy karéj meleg zsíros kenyeret megrakva minden földi jóval. Isteni füstös-szalonnás, kolbászos illata van.

 

 

unnamed_2_zsiroskenyer.jpgA diétával most igazán nem kell törődnöm, hamarosan lemozogjuk a kalóriákat. Mindjárt indul a vizi disco, este kilenctől hajnali háromig (!). Már nem is csodálkozom, kezdem felvenni a „bogaras” tempót. Lehet, hogy jövőre már én is egy veterán autóval jövök? Ha belegondolok, egy olyan kis piros kabrió bőrülésekkel, amibe délután beültem, nem is állna rosszul nekem… 

Lemaradtál? A következő Bogár és Busz Party 2018. augusztus 2-5 között lesz a gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő kempingjében. Addig is idén még benevezhetsz augusztus 19.-én a halfőző versenybe, vagy szeptember 9.-én itt búcsúztathatod a nyarat a Szezonzáró Partyn. Novemberben lesz a hagyományos Disznótoros és Böllérpálinka Verseny. A fürdésről akkor se kell lemondanod, a belső medencék karácsonyig nyitva...

 

 www.ligetfurdo.hu

www.kandasztravel.hu

 www.facebook.com/kandaszandrea - élő adás a helyszínről 

 

 

 

süti beállítások módosítása